23. 9. 2006

U příležitosti Dne bez aut 22.9.2006 jsme se vydali zmapovat stav dopravy na kolech v Prostějově, najeli jsme 13 km a cestu nebo její podstatnou část absolvovalo asi 20 cyklistů. Startovalo se od radnice v 16 hodin, kdy už je po odpolední dopravní špičce. Dle dotazů a subjektivních odpovědí pociťovali lidé dnes méně aut v centru a na křižovatkách, ale stejně aut a kamionů na hlavních tazích a dálnici.

Cyklistický Den bez aut 22.9.2006

(pořádala Strana zelených v Prostějově, subjektivně zapsal Honza Navrátil)

Opět jsme měli veliké štěstí a přálo nám počasí. Jak motoristé, tak v jednom případě i policisté k naší spanilé jízdě přistupovali dnes opravdu schovívavě, za což děkujeme, chodci a nezúčastnění cyklisté nás zdravili a mávali.

Konkrétní náměty z akce (řazeno chronologicky):

1) Při nájezdu na cyklistickou stezku u kina Metra musíme pochválit piktogram kola na cyklistické ztezce na Školní ulici(vodorovné dopravní značení velikosti 30* 20 cm) Doporučujeme nadělat toto značení všude, kde to jde. Není to nákladná záležitost.

2 ) Nájezdy na cyklistické stezky na některých místech jsou neplynulé (např. na Netušilové křížení cyklistické s Křižkovského) Problém není podstatný při pohledu na body 4, 7, 10 …

3) Semafor u Petrského kostela je dostateně časován, celá skupina cyklistů stihla přejet přes Újezd na 1 zelenou.

4 ! ) Cyklisticky a lidsky katastrofální je cesta z Husova náměstí přes nadjezd do A.S.A. Z kola jsme museli slézt a vést je po chodníku. Dolní cestu přes kolejiště jsme dnes z bezpečnostních důvodů zavrhli, ovšem dal by se tu možná zřídit přechod přes koleje.

5) Kruhový objezd na Kralické je malý a nepohodlný jak pro auta, tak pro cyklisty, a i návaznost chodníků je tu nedobře řešená. Apelujeme na projektanty a zejména zadavatele kruháčů dbát na co největší bezpečnost a pohodlí všech, i cyklistů.

6) Pohodlná pro cyklisty i pro online bruslaře a navíc zdravá a bezpečná je asfaltovaná stezka z Letecké ulice do Bedihoště. Čtenářům ji můžeme jen doporučit.

7 ! ) Cestou zpět po Dolní ulici jsme na hlavní cestě poněkud zablokovali svým stometrovým hadem nájezd vozidel z vedlejších ulic, pak jsme jeli kousek po cyklistické a vzápětí opět nastal problém při vyústění na silnici. Po chodníku jsme jet nechtěli. Zde je další problém města Prostějova.

8 ! ) Na křižovatce u benzinky u Petrského kostela (která tu nikdy neměla vzniknout) je problematický a nedomyšlený nájezd cyklistů zpět ze silnice na cyklistickou. Navíc dlažební kostky na krajnici vozovky mezi čekajícími auty na přechodu a zábradlím jsou nebezpečně vymleté.

9) Dořešen je kus cyklistické stezky na Komenské a napojení přes Palackou dále. Nutno pochválit MÚ za velikou snahu.

10 ! ) Semafor u pošty (na nové stezce viz bod 9) má velice krátký čas zelené pro davy chodců a cyklistů a opravdu by si zasloužil čas pro přejití natáhnout. Vzhledem k tomu, že i nástupní prostor chodců a cyklistů je malý, nestihla naše skupina projít na jednu zelenou.

11) V Kolářových sadech jsme se dopustili dopravního přestupku jízdou po cestě od Mánesky kolem hvězdárny k Sídlišti Svobody. Na upozornění příslušníků MP jsme si přestupek uvědomili a zbytek došli pěšky. Buď je třeba jít tudy pěšky, nebo průjezd kol na této logické spojnici na MÚ dořešit.

12) Velkoryse řešené parkoviště u Akvaparku bylo téměř prázdné, dnes se koupalo jen asi 60 lidí. Pro čtenáře možná inspirace na parkování mimo prázdniny.

13) Cesta z Akvaparku do Parku u nemocnice se protáhla, protože jsme předpisově projeli dle jednosměrek přes Holandskou, Italskou, Belgickou a Finskou a působili tak na sídlišti humor. Nejeli jsme přímo do Hloučelní (není tam oficiální spojka, ale mohla by být) ale po kruháči u Billy.

14 ) Velké focení jsme provedli u kruhového objezdu u Nové nemocnice, který je velký, pohodlný, ale nedodělaný. Co vlastně bude růst uprostřed ? Že by tráva ? Stromy ?

15) Přes zpomalovací hrby u LUTA jsme najeli na cyklistickou směr město. Cyklistická na Melantrichově ulici je vzorně udělaná jen s malou připomínkou napojení u sportovního hřiště u školy, tam nějak ujelo projektantům pravítko.

16) Dobře je udělaný sjezd od Starorežné na Floriánské náměstíčko a i světelný přechod přes Blahoslavovu, kde jsme se vešli a na pokyn ZELENÁ, jedem!!! jsme zdárně projeli na 1 zelenou něco po 18 hodině dorazili zpět k radnici.

)