1. 6. 2007

Dne 31.5.2007 se v KASC sešlo 25 nelhostejných lidí převážně z Prostějova za účelem hledání řešení Plumlovské přehrady. Asi čtvrtinu tvořili členové pořádající Strany zelených, přítomni byli zástupci z Pozemkového úřadu, z VaK Prostějov, zastupitelé města Prostějova a některých obcí, z rybářského svazu, projektanti, občané. Omlouváme se všem, kteří se dovídají o akci až nyní a prosíme o zaslání kontaktního emailu na navrati@habro.cz. Na hlavní Seminář u přehrady v červenci t.r. budete řádně pozváni a o akcích informováni.

Kroky kolem Plumlovské přehrady.

V první fázi setkání v KASC Prostějov dne 31.5.2007 Ing. Jan Navrátil nastínil cíle schůzky (hledání řešení a urychlení řešení), shrnutí střípků mozaiky na www.proprostejov.eu a promítl měření kvality vody v posledních letech na stránkách www.khsolc.cz. Obě letošní měření byla zatím bez nebezpečného objemu sinic.

Většina z přítomných se představila i s komentářem proč došli a jak chtějí pomoci. Došlo k výměně kontaktů, zápisu aktuálních kontaků, představení se navzájem. Na projekčním plátně se současně promítaly informace KDO je KDO a jak může řešení napomoci. Byli zároveň omluveni všichni, kteří o to emailem požádali.

V rychlém sledu se pak probíraly za použití promítacího plátna a internetu krátkodobé a dlouhodobé možnosti čištění Plumlovské přehrady. Jednalo se o moderovanou diskuzi, kdy každý přidal svou trošku do mlýna. Náměty padaly zajímavé – obnovení staré hráze, odsátí dna sacím čerpadlem, víření dna, horní odtok z přehrady, jiná skladba ryb, prokysličování dna, revitalizace Podhradského rybníka, osvěta v ekologicky šetrnějším praní atd…

Některé nápady jsou realizovatelné ještě letos, bez velkých nákladů a negativních vedlejších účinků. Nápady budou nabídnuty komisi projektu Čistá Hloučela a Plumlovská nádrž a postupně rozpracovány na www.proprostejov.eu.

Dále Mgr. Koudelka, ředitel Pozemkového úřadu představil možnosti a nutnosti komplexních pozemkových úprav (meze, úpravy toků, břehů atd…) K těmto pozemkovým úpravám již AOPK zpracovává studie a využity budou také výstupy pracovní skupiny mikroregionu Plumlov.

Nejradikálnější řešení, ale ve své podstatě nejideálnější, je projekt Ing. Rozehnala z Rocom na odkanalizování splaškových vod do ČOV v Prostějově. Oproti odkanalizování do ČOV v Plumlově jde o úplné obejití Plumlovské přehrady, takže i kdyby se ve splašcích kromě fosforu objevilo cokoliv, na vodu v přehradě to nebude mít vliv. Řešení je reálné jak z pohledu VaK v Prostějově, kapacitně zřejmě i z pohledu ČOV v Kralickém Háji (velká čistička 3 řádu). Odkanalizování obcí ale bude vyžadovat velké dávky diplomatického jednání s občany, ekonomický rozbor a možná i důslednější kontrolu způsobů odkanalizování objektů k bydlení i k rekreaci.

Všem malomyslným pak doporučujeme nalistovat si na http://www.sfzp.cz právě zahájený přerovský projekt Zlepšení kvality vod v oblasti soutoku řek Bečvy a Moravy za 210 milionů korun. (7,5mil Eur). Jen je třeba tahat za jeden provaz tím společným směrem.

Návštěvou MUDr. Jitky Chalánkové, náměstkyně hejtmana OK a vedoucí komise k Plumlovské přehradě, byli pověřeni Ing. Navrátil a MUDr. Pelikánová. Cílem je seznámení MUDr. Chalánkové s nápady a projekty a spolupráce na přípravě Semináře u přehrady. Předpokládá se i širší zapojení politiků. Další výstupy přípravného setkání najdete na www.proprostejov.eu