24. 10. 2014

Prohlášení ZO SZ v Prostějově k situaci v povolebním vyjednávání:

Kroky představitelů ČSSD v Prostějově v hledání koaličních partnerů pro radniční vládu na další 4 roky po komunálních volbách jsou pro nás pochopitelné jen v těchto souvislostech:

– ČSSD zůstává uzavřená do sebe, nechce nabrat jiný směr, otevřít se spolupráci s novými zastupiteli a vytvořit společnou, lepší vládu pro občany našeho města. Vše bohužel zůstane při starém, stejně jako nenahraditelný(?) primátor.

– KSČM a jeho místní exponenti, kovaní funkcionáři MěstNV před rokem 1989, kryli skrytě pohodlné vládnutí dlouhodobé koalice ČSSD s ODS, nyní však konečně přišla jejich chvíle k otevřené podpoře a spolupráci se stejnými „opozičními“ (sou)druhy.

– PéVéčko je spolkem, jehož chuť vládnout, a nebo ještě lépe ovládat, nezná hranic. Někteří z nich vyučeni v KSČ, pak proškoleni profesorem Klausem v ODS, lehce shazují modrý kabát a vrhají se s chutí bez jakýchkoli ohledů a zábran do dalších studií moci.

Řečeno jednoduše, pakt ČSSD s KSČM a PéVéčkem nebere ohled na stav politických sil daných volbami. Převaha pouhého jednoho hlasu (18:17) povede od samého začátku k nestabilitě a zakonzervování řady důležitých problémů a nedořešených kauz. Tento kalkul zcela ignoruje povolební logiku a vůli velkého množství voličů ostatních stran a hnutí.

Zde stojí za to připomenout slova řadového člena ČSSD na adresu komunistů: „V jejich politické výbavě je příliš mnoho populismu a demagogie, příliš mnoho sklonů, které by snadno mohly vést ke snaze zatlačit a udupat ostatní, a sociální demokracii především. KSČM zkrátka není stranou jako každá jiná.“

Společné a lepší spravování věcí veřejných v Prostějově, spolupráce s občany, koncepty a vize se tak opět odkládají. Je to škoda, letošní volby mohly již nyní naplnit touhu mnoha Prostějovanů po změně.

V Prostějově, 24. října 2014.

Za ZO SZ v Prostějově, Ivo Lužný, místopředseda.