25. 9. 2014

Návrhy na změnu územního a regulačního plánu byly odloženy na mimořádné jednání zastupitelstva, které se má však uskutečnit ještě před volbami. Zástupci Změny pro Prostějov kritizují nejen toto rozhodnutí, ale také stavbu olympijského centra na místě bývalého koupaliště na Kostelecké ulici.

„Koalice neměla na zastupitelstvu 23.9. většinu, takže návrhy problematických usnesení na změny územního plánu a regulačního plánu ve prospěch projektu Manthellan by zřejmě neprošly. Na základě návrhu KSČM byly tyto body odloženy nikoliv na nové zastupitelstvo, ale na mimořádné zastupitelstvo 7. 10. 2014. Dále navíc na návrh zastupitele Šlambora z KSČM byl odložen i  bod 25 Galerie Manthellan, kde jsme očekávali diskuzi k řešení této kauzy a k podání žaloby na neplatnost smlouvy o smlouvě budoucí,“ vysvětlil situaci lídr Změny pro Prostějov Jan Navrátil.

Zastupitelstvo tři dny před volbami

Mimořádné zástupitelstvo se má uskutečnit 7. října, což je pouhé tři dny před volbami. Přitom připomínáme, že všichni zastupitelé obdrželi výzvu 4 stran, aby tato rozhodnutí ponechali až na zastupitelstvu vzešlém z voleb.

„Kouzlem nechtěného se toto mimořádné zastupitelstvo má konat v den, na který Změna pro Prostějov dlouhodobě plánuje setkání s občany na náměstí T. G. Masaryka na téma kauzy Manthellan. Občané tak mají možnost navštívit dvě akce v jeden den a udělat si obrázek sami. Je to potřeba, aby voliči chodili na zastupitelstva své obce, která jsou ze zákona veřejná, a aby sami viděli, že to chce změnu,“ uzavřel Jan Navrátil.

Olympijské centrum místo koupaliště

Emoce budí také plánovaná stavba olympijského centra na ploše koupaliště. „Minulý měsíc nechala rada za 5 milionů Kč zasanovat staré koupaliště. Nedávno pan primátor, bez projednání v zastupitelstvu, slíbil bezplatný vklad tohoto pozemku společnosti, která zde postaví multifunkční halu národního olympijského centra. Na jednání městského zastupitelstva navíc pan primátor odmítl přijmout přihlášku do diskuse na toto téma,“ sdělil architekt František Fröml, který chtěl v diskusi za veřejnost upozornit na skrytý problém.

Myšlenka, že plocha po koupališti je volná, je postavena na tom, že má proběhnout jeho nová výstavba za 50 milionů na jiném místě. Problém je v tom, že nové koupaliště bude situováno i do dlouhodobě držené rezervy pro druhou ledovou plochu a pro další rozvoj zimního stadionu.

„Který orgán statutárního města Prostějova projednával strategický plán Olomoucké aglomerace? A proč o výstavbě Národního olympijského centra se dozvíte z nejmenovaných novin? Kdo vlastně rozhodl o poskytnutí městských pozemků bývalého koupaliště na Kostelecké ulici na tenisovou halu, když si nejsem vědom, že by o tom některé zastupitelstvo hlasovalo? „  tázal se dále na zastupitelstvu v bodu 13 Jan Navrátil.

Změna pro Prostějov je společná kandidátka Strany zelených, České pirátské strany a nezávislých kandidátů.