17. 12. 2014

Zánik mandátu radního Jaroslava Šlambora, rozpočet na příští kalendářní rok, městská budova školy na Husově náměstí nebo články opozičních zastupitelů v Radničních listech. Taková byla témata pondělního zasedání prostějovských zastupitelů.

Opozice na zasedání předložila návrh na zánik mandátu uvolněného radního pro evropské dotace, komunisty Jaroslava Šlambora. „Deník Mladá fronta Dnes dokázal, že pan Šlambor nebydlí v Prostějově, byť zde má trvalé bydliště. Myslím si, že za těchto okolností by bylo fér, kdyby pan Šlambor sám rezignoval,“ vyjádřil se předseda prostějovských zelených, zastupitel Jan Navrátil. Hlasování pak bylo prohlášeno za zmatečné, muselo se tedy opakovat. Jeho předkladatelé návrh však stáhli.

Rozpočet schválen

Na programu byl také městský rozpočet na příští kalendářní rok. „Náš klub Změna pro Prostějov již před schválením deklaroval, že rozpočet nepodpoříme, pokud nebyl projednáván veřejně. Zároveň si nemyslím, že finance jsou rozděleny účelně, například nerozumím čtyřem milionů na marketing pro Tenisový klub. Předložil jsem společně s dalšími členy opozice však nějaké protinávrhy, které nebyly schváleny,“ konstatoval Jan Navrátil. Mezi protinávrhy bylo přesunutí financí z kapitoly marketing do kapitoly veřejná finanční podpora či zmenšení pravomocí Rady města.

Komunisté tři, Změna jeden

Tématem jedenáctihodinového zasedání byl také obsah Radničních listů, ve kterých má ze zákona opozice nárok na prostor. „Nerozumím ale tomu, proč například komunisté tam mají články tři nebo jak může primátor reagovat na nějaký příspěvek, který zatím nevyšel,“ podivuje se Jan Navrátil a dodává, že Změna pro Prostějov bude do budoucna usilovat o větší prostor v tomto periodiku.