19. 12. 2016

Případ historické budovy domova sester se letos řešil v Prostějově.  Kraj se pokoušel budovu prodat poté, co byla navržena na kulturní památku. Nakonec k prodeji došlo pár týdnů před volbami. Problematika nebyla zeleným v Olomouckém kraji cizí a náš zastupitel Jiří Roubík se jí věnoval.

Vše začalo před více než deseti lety, kdy kraj dostal funkcionalistickou budovu v areálu prostějovské staré nemocnice. Dům sloužil jako  bydlení pro ošetřovatelky – řádové sestry. Kraj ovšem nechal cennou budovu chátrat, načež podala na podzim 2015 skupina občanů návrh na prohlášení domu kulturní památkou.  Ministerstvo kultury návrhu občanů v čele s architektem Jiřím Zakopalem vyhovělo a domov sester tak má památkovou ochranu. Iniciativa občanů tak nakonec přece jen vedla k záchraně budovy. „Vítáme to a bylo by skvělé, kdyby se lidé více dívali kolem sebe a angažovali. Případ domova sester ukazuje, co můžou občané změnit. Často lidí ani neví, jaké architektonické skvosty mají kousek od domu,“ uvedl krajský předseda Strany zelených v Olomouckém kraji Jiří Roubík, který se právě památkové péči věnuje.

Kraj se vzápětí pokoušel budovu prodat, k čemuž došlo až na jednání zastupitelstva v září letošního roku, tedy na poslední chvíli před volbami. Přitom samotný kraj se o budovu dlouhou dobu nestaral a nechal ji chátrat.

Podezřelý prodej se snažili řešit i zelení. „Při jednání na zastupitelstvu tehdejší hejtman Rozbořil vydíral zastupitele tím, že pro budovu nemá krajský úřad naprosto žádné využití a že pokud budovu rychle neprodáme současnému zájemci, tedy nějaké developerské firmě, která si pro každou akci zakládá novou firmu, už dlouhodobě nemáme šanci jiného zájemce najít,“ kroutí hlavou zelený zastupitel Jiří Roubík.

Po schválení prodeje, proti kterému Koalice pro Olomoucký kraj, jejíž je Strana zelených součástí, ostře vystupovala, se ukázalo, že budova by snadno našla uplatnění například jako zařízení pro následovné vzdělávání a socializaci mentálně postižené mládeže a dospělých a že v rámci krajských zařízení služba tohoto typu velmi chybí.